Küf sorunu yaşadığımız her yerde karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Duvarlarda terleme sonucu rutubet oluşur ve bu istenmeyen lekelere sebep olur. Eğer duvarda küf lekeleri baş göstermeye başlamışsa bunun devamı gelecek, daha fazla çoğalacaktır. Küf, nem oranı yüksek ya da mantolama yapılmamış yerlerde oluşur. Duvarda estetik açıdan görüntü kirliliği oluşturmasının yanı sıra, temizlenmediği takdirde sağlık açısından da oldukça zararlıdır. Küf, solunum yolları ve eklem yerleri gibi bölgeleri etkileyerek çeşitli hastalıklara yol açar. Özellikle astım hastaları bu nemli havadan çok kötü etkilenir. Bu nedenle, duvar ve tavan küfünün yeniden oluşumunu engellemek veya en aza indirmek için müdahale şarttır.
Temizliğe başlamadan önce küf oluşumuna neden olan sorunları ortadan kaldırmak gerekir. Küf, tesisat sızıntıları, duvar yüzeylerinin nemlenmesi ve nemli kalması, oda sıcaklığı değişimi sonucunda duvarların terleme yapması ve yalıtım sistemindeki eksiklikler gibi sorunlar sonucunda oluşabilir. Öncelikle binanıza yalıtım yaptırmayı denemelisiniz. Bu sayede dışarıdaki nemli hava evinizi etkileyemez. Küfle baş etmenin en önemli adımı; evinizi düzenli olarak havalandırmaktır. Kış aylarında günde 2-3 defa 5-10 dakika arası ve yaz aylarında günde 3-4 defa 15-20 dakika arası havalandırmanız gerekir. Evinizi düzenli olarak havalandırmanız duvarların terlemesi sonucu oluşan küf sorununu engelleyecektir.
Uygulamanın Aşamaları
-Çamaşır suyu türevi kullanıldığı için duvar ya da tavana uygulamaya başlamadan önce etrafta çamaşır suyundan etkilenebilecek eşyaları kaldırmalısınız, yoksa renk bozulmalarına sebep olabilirsiniz.
-Küften etkilenmiş duvara ya da tavana Domestos Hijyenik Çok Amaçlı Sprey sıkın. Sıktıktan sonra on beş dakika boyunca bekleyin.
-Kesinlikle bezle duvarı silmeyin. Eğer duvarı bezle silerseniz küf duvara yayılır ve çamur gibi bir iz kalır.
-Çamaşır suyu kullanmak bölgedeki küf mantarlarının ölmesini sağlayacak ve tekrar oluşmasını engelleyecektir.
-Uygulamayı sprey kullanarak yani püskürterek yapmalısınız. Tekrar ediyorum uygulamanın hiç bir aşamasında duvarı silmeyin ve bez kullanmayın!
-Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 15 dakika boyunca kendi haline bıraktıktan sonra tekrar inceleyin; eğer küf kalmışsa ikinci kez tekrar uygulayın ve yarım saat daha bekleyin.
-Uygulama tamamlandıktan sonra bir kaç gün uygulamayı yaptığınız odada yatmayın ve fazla vakit geçirmeyin. Odayı mümkün olduğunca çok havalandırın.
Dikkat etmeniz gerekenler:
- Evinizi düzenli olarak havalandırmanız küf oluşumunu önlemede yardımcı olur.
- Mutfak, çamaşır odası ve banyo gibi nem oranı yüksek odaların her kullanımdan sonra havalandırılması gerekir.
- Penceresi olmayan nem oranı yüksek odalara havalandırma sistemi monte edilmesi gerekir.
- Duvarları tamamen örten veya yalıtım sistemi içerinde oluşan küfler için uzman yardımı gerekmektedir.
- Küf kokusunu engellemek için evinizdeki bitkileri bir süre başka bir yere taşıyın. Bitkiler evdeki nemi arttırdığından dolayı küf kokusunu çoğaltacaktır
- Çamaşır suyu kullanımı sırasında maske ve gözlük takmanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır.
- Çamaşır suyu uygulanan odaların bir süre kullanılmaması gerekir .
- Oda mümkün olduğunca çok havalandırılmalıdır.
- Çamaşır suyu kullanımında eşyaların zarar görmesini engellemek için üzerlerini örtün.
- Odalardaki nem oranını azaltmak için nem alıcı cihazlar edinebilirsiniz.
- Duvarlarınız için küf önleyici boyalardan yararlanabilirsiniz.
No comments:
Post a Comment